Wat mag personal training kosten?

Er zijn vele redenen te bedenken waarom iemand er goed aan zou doen om met een personal trainer te gaan werken. Maar als reden om daar juist van af te zien is het bezwaar in de meeste gevallen van financiële aard. Wat mag een personal training kosten?

Niet iedereen beschikt over dezelfde financiële middelen en ik begrijp ook wel dat het voor bepaalde inkomenssituaties niet te doen is om tussen de 40 en 120 euro per uur voor een training neer te tellen. Want, dat is zo’n beetje de prijsrange voor personal training in Nederland. Is dat veel geld? Absoluut. Als je het optelt en twee keer per week traint ben je al gauw een paar honderd euro per maand verder en dat kan niet iedereen missen. Is het duur? Nee, absoluut niet. De kwaliteit van de trainer en het uiteindelijke resultaat bepalen uiteindelijk of het tarief de waarde juist vertegenwoordigt. Maar waarom betaal je nou bij een personal trainer per uur hetzelfde als bij sommige sportscholen per kwartaal? Hier een antwoord op de vraag: wat mag een personal trainer kosten?


“Ik vind het wel erg duur.”


Waarom zou je überhaupt een personal trainer inhuren?

Veel mensen zijn te trots om professionele hulp in te schakelen voor het behalen van hun fitnessdoelen. Ze denken zelf heel goed te weten wat ervoor nodig is om die te behalen, hebben het geld er niet voor over, vinden het niet belangrijk genoeg of zijn te lui en bedenken allerlei excuses om hun leefstijl maar niet aan te hoeven passen omdat het gewoon te moeilijk is en teveel van ze vraagt.

Feitelijk hebben de meeste mensen totaal geen idee wat ervoor nodig is om een fitness- of gezondheidsdoelstelling te behalen. Het standaard ‘meer bewegen en minder eten’ werkt misschien voor een klein percentage van de mensen, maar als je de samenstelling van je lijf wilt veranderen (meer spieren, minder vet), of een (sport)specifieke doelstelling hebt dan komt er echt wat meer bij kijken. Het inschakelen van een personal trainer is in dat geval een investering in je gezondheid.

“Een fietsenmaker rekent ook zestig euro per uur, maar daar hoor je niemand over.”

Personal Training is een vrije sector en prijzen staan niet vast. De trainer stelt dus zelf zijn/haar tarieven vast en die kunnen nogal verschillen. Zo maakt het bijvoorbeeld nogal uit of je een uur PT in Franeker (gemiddeld zo’n € 40,- per uur) of in Amsterdam (gemiddeld € 70,- per uur) afneemt. Maar wat een uur PT werkelijk waard is, is heel lastig te bepalen. Als jij zelf al vele pogingen hebt gedaan, maar je doel – wat enorm belangrijk voor je is – maar niet weet te halen, dan kan een personal trainer van onschatbare waarde zijn als die jou binnen afzienbare tijd weet te helpen je doel wel te behalen.

Dat iets veel geld kost of niet in jouw budget past betekent niet automatisch dat het duur is. Iedereen bepaalt natuurlijk voor zichzelf welke prijs hij of zij voor een bepaald product of dienst over heeft, maar een paar tientjes voor een uur 1-op-1 begeleiding is alles behalve duur. En ik leg met liefde uit waarom.


“Zestig euro per training? Daar kan ik verderop 3 maanden voor trainen!”


Waarom betaal ik bij een personal trainer per uur meer dan bij een sportschool per maand?

Kijk, jouw personal trainer is ook een mens, met rekeningen die betaald moeten worden, een gezin en een leven naast de dumbells en halters. De meeste trainers zijn vanuit hun passie voor gezondheid en het helpen van mensen begonnen, maar dat betekent nog niet dat ze dit voor niets hoeven te doen. En die zestig euro per uur lijkt heel veel, maar als je er even over nadenkt is het eigenlijk een schijntje. Haal eerst de btw er eens vanaf. Vaak is dit 21%, maar het kan ook 6% zijn. Dit is afhankelijk van het feit of de trainer een ruimte huurt of een eigen ruimte heeft. Dan nog even 36,55% loonbelasting eraf en de helft blijft over.

De locatie waar getraind wordt is niet gratis, net als de materialen en andere bedrijfskosten als kleding en marketing. Een trainer moet dus best veel investeren en dan heb ik het nog niet eens over opleiding gehad. De wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van fitness en gezondheid staan niet stil, dus is het enorm belangrijk om als trainer je kennis up-to-date te houden. En hoe verrassend, dit is niet gratis. Specifieke kennis is kostbaar, maar ook waardevol.

“Personal trainers moeten een boel problemen, geklaag en excuses aanhoren”

Als je het zo allemaal optelt blijft er onderaan de streep dus per uur niet heel veel over voor de gemiddelde trainer. Erg slecht is het ook allemaal niet, maar ja, we moeten dan ook dagelijks een boel problemen, geklaag en excuses aanhoren. En daar mag best wel iets tegenover staan, toch? In ruil daarvoor helpen we jou dan wel weer aan een fitter, sterker, gezonder en mooier lijf. En dat heeft weer vele andere bijkomende voordelige gevolgen, zoals; meer zelfvertrouwen, betere nachtrust, gezonder eten, betere concentratie, positievere mindset, meer zelfbewustzijn, betere (sociale) relaties, enz.


“Urgentie, kwaliteit en resultaat bepalen de werkelijke waarde van personal training.”


Hoe belangrijk is het behalen van je doelstelling voor jou? Kun je dat zelf, of heb je daar hulp bij nodig? Welke eisen stel jij aan die hulp, in hoeveel tijd wil je dit resultaat bereiken en wil je dat dit resultaat op de lange termijn gericht is of zoek je een ‘quick fix’? Wil je op een veilige manier trainen? Vind je de locatie en de mensen waartussen jij traint belangrijk? Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de prijs van jouw trainer. Uiteindelijk schakel je een trainer in omdat je een bepaald doel wilt bereiken, dus het resultaat bepaalt of jouw trainer zijn tarief waarmaakt. Echter, de invloed van een trainer houdt ergens op. Je moet uiteindelijk zelf veranderingen willen doorvoeren in je levensstijl en de nodige arbeid willen verrichten om je doel te behalen.

En daar gaat het in de praktijk toch nog vaak mis. Een trainer kan van alles bedenken, vertellen en je coachen tot hij een ons weegt, maar jij zult toch nog altijd zelf in beweging moeten komen. Letterlijk en figuurlijk.

“Tussen de 40 en 120 euro is normaal in Nederland.”

Conclusie is dat ieder bedrag acceptabel is, zolang het binnen je budget past en samenwerking tussen jou en de trainer resultaat oplevert. Tussen de 40 en 120 euro per uur is in Nederland normaal. Daarboven betaal je niet alleen voor resultaat maar ook voor de naam en/of locatie van de trainer. Hier is uiteraard niets mis mee, maar het is goed om te weten. Onder de 40 euro per uur betekent niet automatisch dat de kwaliteit te wensen over laat, maar veelal gaat het in zo’n geval over jonge trainers die nog thuis wonen en dus minder geld aan levensonderhoud kwijt zijn. Ik wil niet zeggen dat jonge trainers minder kwaliteit bezitten, want leeftijd is daarin geen graadmeter. Maar, ervaring is wel een factor.

Een laatste tip: mocht je een personal trainer willen inschakelen, vraag dan altijd referenties op. Die spreken vaak voor zich.

70 thoughts on “Wat mag personal training kosten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *